1.1 pH
Επίσημη μέθοδος: OIV –MA-AS313-15-PH (Τύπος μεθόδου I)
Περιγραφή: Το pH στον οίνο αναλύεται με χρήση βαθμονομημένου πεχάμετρου (η βαθμονόμηση & ο έλεγχος του ηλεκτροδίου πραγματοποιείται καθημερινά) συνδυασμένο με ειδικό ηλεκτρόδιο ακρίβειας τριών δεκαδικών ψηφίων (το αποτέλεσμα δίνεται με δύο δεκαδικά ψηφία).
Απαιτούμενη ποσότητα δείγματος: 50 mL
Χρόνος παράδοσης αποτελέσματος: 24 h
1.2 ΟΛΙΚΗ ΟΞΥΤΗΤΑ
Επίσημη μέθοδος: OIV MA-AS313-01 (Τύπος μεθόδου I)
Περιγραφή: Η ολική οξύτητα υπολογίζεται με τιτλοδότηση με πρότυπο διάλυμα NaOH σε δείγμα απαλλαγμένο από το διοξείδιο του άνθρακα και το αποτέλεσμα εκφράζεται σε g/L τρυγικού οξέος .
Απαιτούμενη ποσότητα δείγματος: 20 mL
Χρόνος παράδοσης αποτελέσματος: 24 h
1.3 ΠΤΗΤΙΚΗ ΟΞΥΤΗΤΑ
1.3.1. Επίσημη μέθοδος (απόσταξη μεθ’ υδρατμών): OIV MA-AS313-02 ( Τύπος μεθόδου I)
Περιγραφή: Η πτητική οξύτητα προέρχεται από τα οξέα της σειράς του οξικού οξέος και υπολογίζεται με τιτλοδότηση του δείγματος που προκύπτει μετά από απόσταξη μεθ’ υδρατμών . Για την απόσταξη χρησιμοποιείται η αυτόματη συσκευή απόσταξης Super D.E.E του οίκου Gibertini. Το αποτέλεσμα εκφράζεται σε g/l οξικού οξέος.
1.3.2. Ενζυματική μέθοδος μέτρησης οξικού οξέος (internal method)
Το οξικό οξύ συμμετέχει σε ποσοστό 85-90% στην πτητική οξύτητα και η μέτρηση αυτού χρησιμοποιείται σαν μέτρηση ρουτίνας της πτητικής οξύτητας. Ο υπολογισμός γίνεται με ενζυματική μέθοδο και μέτρηση στα 340 nm .
Απαιτούμενη ποσότητα δείγματος: απόσταξη μεθ’ υδρατμών: 40 mL
Ενζυματική μέθοδος: 10 mL
Χρόνος παράδοσης αποτελέσματος: 24 h
1.4 L- ΜΗΛΙΚΟ ΟΞΥ
1.4.1. Επίσημη ενζυματική μέθοδος: OIV-MA-AS313-11( Τύπος μεθόδου II)
Περιγραφή: Η ανάλυση του L-μηλικού οξέος λειτουργεί σαν δείκτης της πορείας της μηλογαλακτικής ζύμωσης κατά τη διάρκεια της οινοποίησης. To L- μηλικό οξύ είναι το ισομερές που υπάρχει φυσικά στα σταφύλια. Η μέτρησή του L-μηλικού οξέος γίνεται μετά από ενζυματική αντίδραση και φασματοσκοπική μέτρηση στα 340 nm .
1.4.3. Χρωματογραφία Λεπτής στοιβάδας. Η πορεία της μηλογαλακτικής ζύμωσης ελέγχεται και με χρήση χρωματογραφίας λεπτής στιβάδας TLC . Με την μέθοδο αυτή μπορούμε να ελέγξουμε το κατά πόσο έχει ξεκινήσει η μηλογαλακτική ζύμωση και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται (αρχή, μέση , τέλος) . Η ολοκλήρωση της μηλογαλακτικής ζύμωσης θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με την ενζυματική μέτρηση του L-μηλικού οξέος.
Απαιτούμενη ποσότητα δείγματος: 10 mL
Χρόνος παράδοσης αποτελέσματος: 24 h
1.5 ΓΑΛΑΚΤΙΚΟ ΟΞΥ
Επίσημη ενζυματική Μέθοδος: OIV-MA-AS313-07( Τύπος μεθόδου II)
Περιγραφή: Η ανάλυση του γαλακτικού οξέος λειτουργεί, παράλληλα με την μέτρηση του μηλικού, σαν δείκτης της πορείας της μηλογαλακτικής ζύμωσης κατά τη διάρκεια της οινοποίησης. O ποσοτικός προσδιορισμός του γαλακτικού οξέος γίνεται μετά από ενζυματική αντίδραση και φασματοσκοπική μέτρηση στα 340 nm .
Απαιτούμενη ποσότητα δείγματος: 10 mL
Χρόνος παράδοσης αποτελέσματος: 24 h
1.6 ΚΙΤΡΙΚΟ ΟΞΥ
Μέθοδος: OIV-MA-AS313-09 ( Τύπος μεθόδου II)
Περιγραφή: Η ανάλυση του κιτρικού οξέος γίνεται μετά από ενζυματική αντίδραση και φασματοσκοπική μέτρηση στα 340 nm .Το ανώτατο όριο του κιτρικού οξέος στο κρασί σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία είναι 1 g/L .
Απαιτούμενη ποσότητα δείγματος: 10 mL
Χρόνος παράδοσης αποτελέσματος: 24 h
1.7 ΤΡΥΓΙΚΟ ΟΞΥ
Μέθοδος: Εσωτερική μέθοδος (colorimetric)
Περιγραφή: Η ανάλυση του τρυγικού οξέος γίνεται χρωματομετρικά και η μέτρηση φασματοφωτομετρικά στα 505 nm
Απαιτούμενη ποσότητα δείγματος: 10 mL
Χρόνος παράδοσης αποτελέσματος: 24 h