Μέθοδος: OIV-MA-AS314-01 (titrimetry) (Τύπος μεθόδου IV)
Περιγραφή: Αφού το δείγμα ψυχθεί, το CO2 μετατρέπεται πλήρως σε Na2CO3, με την προσθήκη ΝαΟΗ μέχρι το pH του διαλύματος να ανέβει στο 10-11.
Η περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα υπολογίζεται από τον όγκο του οξέος που απαιτείται για την αλλαγή του ρΗ από 8.6 (διττανθρακική μορφή) έως 4,0 (ανθρακικό οξύ). Παράλληλα διεξάγεται λευκός προσδιορισμός σε οίνο όπου προηγουμένως έχει αφαιρεθεί το CO2, ώστε να αφαιρεθεί η κατανάλωση που οφείλεται στα οξέα του οίνου. Το αποτέλεσμα εκφράζεται σε g/L.
H μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και σε ήρεμους (still) οίνους.
Μέθοδος: OIV-MA-AS314-02 (aphrometer) (Τύπος μεθόδου I)
Περιγραφή: Η μέθοδος αυτή προσδιορίζει έμμεσα το CΟ2 μέσω της μέτρησης της πίεσης εντός της φιάλης, με τη βοήθεια αφρομέτρου. Εφαρμόζεται σε ημιαφρώδεις και αφρώδεις οίνους και το αποτέλεσμα δίνεται σε Pascals (Pa).
Απαιτούμενη ποσότητα δείγματος: 750 mL
Χρόνος παράδοσης αποτελέσματος: 48 h